Met individuele therapie begeleiden wij de leerling in de acceptatie van zijn of haar handicap en versterken we de sociaal emotionele ontwikkeling. De volgende leerlingen komen in aanmerking voor individuele therapie.
- Leerlingen die moeilijk kunnen wennen aan nieuwe situaties.
- Leerlingen die onvoldoende inzicht hebben in sociale situaties.
- Leerlingen die onvoldoende weerbaar zijn.
- Leerlingen die pesten of gepest worden.
- Leerlingen die angst en vermijdingsgedrag vertonen in de schoolse situatie.
- Leerlingen die moeite hebben met impulsbeheersing.
- Leerlingen die moeite hebben met het aanvaarden van autoriteit.
Leerlingen bij wie deze problemen zich met name voordoen in de thuissituatie verwijzen wij door naar andere vormen van hulpverlening. Dit geldt ook voor leerlingen waarbij de problemen voortkomen uit psychiatrische problemen.
De Commissie van Begeleiding bepaalt of een leerling in aanmerking komt voor individuele therapie en bespreekt dit met de ouders. Deze commissie bepaalt ook wat de leerling moet bereiken met de therapie, hoe lang de therapie duurt en hoe vaak de leerling therapie krijgt. Dit wordt vastgelegd in het handelingsplan van de leerling. De therapie vindt plaats onder schooltijd. De therapeut maakt gebruik van de volgende methodieken.
- ‘Ik ben speciaal’
- ‘Hoe Henkie handig werd’
- ‘Vrienden voor het leven’
- ‘Handleiding voor jezelf’
- ‘Over(het)leven’
Op meerdere momenten is er contact tussen de therapeut en de ouders van de leerling. Dit contact kan een gesprek op school zijn of een telefoongesprek.
- Bij aanvang van de therapie.
- Tijdens de evaluatie en bijstelling van de therapie.
- Tijdens de afsluiting van de therapie.
- Op ouderavonden.